(+420) 603 244 352
info@landgraf.cz

Zemřel soudce Nejvyššího soudu USA Antonin Scalia – svět přišel o významného zastánce právního konzervatismu, originalismu a textualismu.

Tak tato zpráBN-MP146_1Scali_P_20160213172648va mne velmi zaskočila a zarmoutila. Sleduji jej již dlouho (a snažím se i propagovat v ČR, například cestou citace v některých mých odborných statích) a tato událost se mne tedy dosti dotkla. Takto blízkému konci myslím nic nenasvědčovalo (jakkoli samozřejmě jeho osobní život až tak nesleduji).

Zásadní problém bude, zda existují nějací ideoví následovníci. Moc se obávám (jako přesvědčený odpůrce všech etatistů, progresivistů, socialistů a sociálních inženýrů – o komunistech ani nemluvě), že takových podobných následovníků příliš není, a pokud jsou, takže jejich nominace do Nejvyššího soudu je jen velmi málo pravděpodobná. Nyní tedy o to více bude důležitý výsledek prezidentských voleb v USA, protože pokud vyhrají demokraté, není ani náhodou myslitelné, že někdo i jen trochu jemu podobný by byl nominován na soudce Nejvyššího soudu. Myslím, že všechny konzervativní a konzervativně-liberální politické proudy po celém světe ztratily velmi významného představitele a vlivného zastánce, kterého bude jen velmi obtížné (pokud vůbec) nahradit.

Bylo, je a bude vždy dobré jej připomínat, protože není žádným tajemstvím, jaký rozruch často i jen vyslovení jeho jména způsobuje v (nejen) českých právních a právně-teoretických diskusích (ovlivněných bohužel velkou skupinou přesvědčených progresivistů či přímo neskrývaných marxistů).

Source: Supreme Court Justice Antonin Scalia Dies at 79 – WSJ

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: