(+420) 603 244 352
info@landgraf.cz

Jaké byly pravé důvody poslední finanční krize? Nikoli málo státu, ale jeho nadbytek!

Zejména v současném „lítém“ politickém boji je možno (nejen v ČR!) slyšet mnoho podivných interpretací toho, co se vlastně stalo v oné „slavné“ finanční krizi a zejména, co bylo jejím důvodem.

Osobně se domnívám, že nejblíže pravdě mají tato tvrzení:

  1. Vládní politika je primárním důvodem finanční krize: Nežijeme (v USA, a tím méně u nás) ve free-market ekonomice; spíše bychom jí mohli nazvat smíšenou ekonomikou. Je třeba si přitom naplno uvědomit, že finanční služby byly a jsou vysoce regulovaný oborem; je tedy mýtem, že tento obor je deregulovaný.
  2. Vládní politika USA vytvořila bublinu v oboru výstavby rodinných domů – tím došlo k iracionálnímu a reálným trhem nepodloženému nárůstu investování peněz a práce do tohoto oboru.
  3. Finanční investoři (účastníci na Wall Street) udělali některé velmi vážné chyby, které přispěly k této krizi – tyto chyby ovšem měly výrazně nižší vliv než chybná vládní politika (viz výše). Nutno poznamenat, že mnoho těchto investorů bylo velmi „kamarádských“ k vládnímu establishmentu (tzv. „crony capitalist“) – příkladem uveďme Goldman Sachs, Citigroup. Problémem tedy je, že není oddělen business od státu (viz aktuální příklady z české praxe!).
  4. Všechny následné (krizi „řešící“) vládní kroky vedou ke snížení životního standardu na mnoho let
  5. Nejhlubší výzva této krize je filosofická, nikoli ekonomická – intelektuální špičky se totiž čím dál více odklánějí od původních ideí, na kterých stály USA od svého vzniku, tj. od od přísné ochrany individuálních práv, zejména práva vlastnického.

Volně zpracováno za použití zdroje: Allison, John A. (2012). The Financial Crisis and the Free Market Cure: Why Pure Capitalism is the World Economy’s Only Hope. McGraw-Hill.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: