(+420) 603 244 352
info@landgraf.cz

Evropská komise ustavila platformu pro „Tax Good Governance and Aggressive Tax Planning“. Sledujme to!

Podle dnešní tiskové zprávy Evropské komise byla na základě rozhodnutí ze dne 23.4.2013 založena platforma pro „Tax Good Governance“, která má ve svém názvu také oblast „agresivního daňového plánování“ a dvojího zdanění. Zájemci o členství se mohli vyjádřit do 8.5.2013. Na základě toho se členy této platformy stalo 15 organizací, mezi nimi například:

  • Mezinárodní obchodní komora (International Chamber of Commerce – ICC)
  • Confédération Fiscal Européenne (CFE)
  • Federation of European Accountants
  • Bund Deutscher Unternehmen (BDI)
  • Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)
  • Tax Justice Network

Myslím, že bude pro všechny daňové poplatníky zajímavé sledovat, jakým směrem se tato platforma vydá. Je přitom dobré vzít na vědomí i relativně široké názorové a odborné rozpětí členských organizací.

Za sebe bych se velmi přimlouval, aby tato platforma nekopírovala současnou až hysterii velké části evropských a amerických politiků a sdělovacích prostředků brojících pro zesílený boj proti „agresivnímu daňovému plánování“. Je totiž důležité vzít na vědomí, že daňová konkurence mezi státy má mnoho pozitivních výsledků, a to už vůbec nemluvě o přinejmenším velmi problematické legitimitě požadavků na maximální zdanění všech, kteří vytváření nějaké hodnoty, ve prospěch těch ostatních. Zde by měli všichni podnikatelé zpozornět  a velmi ostražitě sledovat výstupy této a podobných platforem a zejména mocenských státních a nadstátních orgánů.

První zasedání této platformy je plánováno na 10.06.2013.

 

One Response

  1. Roman Landgráf napsal:

    Dění v této oblasti je možno aktuálně sledovat na těchto stránkách EU: http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_fraud_evasion/index_en.htm

Leave a Reply

%d bloggers like this: