(+420) 603 244 352
info@landgraf.cz

Stát přeci nemůže být tím, kdo naplňuje lidskou touhu po laskavosti, zdvořilosti a lidskosti!

V níže uvedeném článku se mj. říká, že „Nemilosrdná tržní konkurence, typická svou dynamikou, která podle Greenspana definuje kapitalismus, se střetává s vrozenou lidskou touhou po stabilitě a laskavosti, zdvořilosti, lidskosti.“

Já však dodávám, že je potřeba si jako zcela zásadní argument přitom uvědomit, že stát (a jeho orgány) zcela jistě není tím, kdo naplňuje lidskou touhu po laskavosti, zdvořilosti a lidskosti! Ono zjemňování (zlidšťování) „nemilosrdné tržní konkurence“ tedy nemůže být realizováno tím, že stát bude ještě více zasahovat do života lidí. Právě naopak! Proto jedinou správnou cestou je co možná nejmenší zasahování státu do svobodného života lidí.

No a ta slavná krize, to přeci není krizí volně-tržního kapitalismu, ale právě a jen krizí takového „kapitalismu“, ve kterém hraje příliš výraznou roli státní regulace a intervence. Odstraněním této přemíry státních zásahů je tedy oním receptem, a nikoli naopak!

Lidé chtějí méně růstu za více pohodlí, říká Greenspan o budoucnosti kapitalismu | byznys.ihned.cz – Analýzy a komentáře.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: