(+420) 603 244 352
info@landgraf.cz

HN: O rozdělení zisku musí firmy rozhodnout ještě v červnu

HN: O rozdělení zisku musí firmy rozhodnout ještě v červnu

Brno – Nejpozději do konce června musí většina firem rozhodnout o případném rozdělení zisku společníkům. Pokud to do šesti měsíců od konce účetního období nestihnou, jejich zisk letos zůstane nerozdělen. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny s odkazem na rozhodnutí Nejvyššího soudu, které nově upravuje i výplatu dividend.

Jestliže společnosti i přes verdikt soudu zisky vyplatí později, budou je muset majitelé vracet zpět a případně je rozdělit až v následujícím účetním období, píšou HN.

Udělají-li statutární orgány chybu a dividenda je vyplacena po termínu, tak odpovídají společnostem za způsobenou škodu. Právníci, které HN oslovily, se proto domnívají, že Nejvyšší soud zašel příliš daleko a nedržel se textu obchodního zákoníku.

Druhá významná změna se týká firem vyplácejících statutárním orgánům tantiémy, tedy podíly na zisku společnosti. Ty je nově nebudou moci vyplácet, pokud nerozdělí mezi společníky i dividendy, uvedly HN. Soud tak chce podle deníku zamezit tomu, aby majoritní vlastníci mohli účelově obcházet ty minoritní a nevyplácet jim podíl na zisku

Zdroj: HN: O rozdělení zisku musí firmy rozhodnout ještě v červnu – FinančníNoviny.cz.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: